Din webbläsare (Internet Explorer 7 eller tidigare) är gammal. Den har kända säkerhetsbrister kan ske inte visar all funktionalitet på den här sajten eller andra sajter. Läs om hur du uppdaterar din webbläsare.

X

Du är här

Unión Base i pärlor

Kvinnorna ifrån olika delar av Amazonas gör smycken, artesanía, en viktig del av deras kultur.
Kvinnorna från olika delar av Amazonas delar motiv och lär av varandra.
Foto: Alexandra Jerlstad

Under tre dagar deltog vi i en "taller de artesanía", en smyckes-workshop som startades efter en reunión de mujeres (möte/samling för kvinnor där de diskuterar och utbildar varann) här i vårt comunidad Unión Base.

Tanken med denna workshop är att kvinnor från olika delar av Amazonas, från de olika urfolksnationaliteterna, ska träffas och dela idéer och inspiration, samt lära ut varandra nya varianter av smycken, motiv och mönster. (Givetvis är även män välkomna till dessa möten, men jag har aldrig hört talas om en man som ägnat sig åt detta, och ingen var heller närvarande.)

Artesanía är ett samlingsord för i princip allt smått hantverk, och innefattar allt från hårprydnader, smycken, broscher, drömfångare, skärp, etc. Dessa görs av material såsom pärlor och tråd, eller kommer direkt från naturen i form av trä, fruktkärnor, fjädrar, ormskinn, tigertänder, mm. Alla hantverk är gjorda precis på det sätt som det låter - med händerna. Därför kräver detta arbete mycket tid, koncentration och noggrannhet. Just denna artesanía-work-shoppen var specificerad på traditionella smycken gjorda av små, små pärlor. Från tidig morgon till sen kväll satt vi tillsammans i Unión Bases hetta och sydde ihop pärla med pärla med hundratals till pärlor.

Vi fick lära oss att göra 3D-mensionella regnbågsblommor, halsband, örhängen och armband i olika svårighetsgrader. Kul men väldigt pilligt och tålamodskrävande! När en trodde att en hade förstått, var det ett massivt hål i det skeva lilla försöket till en blomma... Vi hade två lärarinnor från Sarayaku som gick omkring och suckade djupt när vi inte kunde få ihop det, och när tråden trasslade ihop sig själv till 1000 knutar (helt ologiskt, jag lovar).

Artesanían är viktig för människorna här, dels då de sysselsätter många kvinnor, men även som en viktig del av den amazonska urkulturen. Då regnbågen är en symbol för urfolken och deras rättigheter och kamp, använder i princip alla dessa färgglada smycken dagligen för att uttrycka sin identitet, och ännu mer på fester eller vid speciella evenemang.

Många av dessa smycken tar motiv ifrån naturen, t.ex. blommor, tucan-fåglar, krokodiler, papegojor, tigrar, etc. För många symboliserar djuren något spirituellt. Urfolksledarna har t.ex. ofta stora halsband med en tiger som uttrycker styrka och ledarskap. Kuriosa: En vän till oss berättade att enligt hans kultur, Shuar, så tar du över styrkan från de djuren du dödat. Han hade dödat en anaconda, vilket inte bara gav honom äran av att ha lyckats döda en gigantisk orm, utan även ormens kraft, styrka och ande som nu andas genom honom.

Idag vet vi hur mycket tid, koncentration, tålamod och smärta i fingrarna detta arbete tar. Tre dagar av koncentrerat arbete lämnade oss med cirka 2.5 färdiga smycken var och 311 nålstick i tummen. Att därefter sälja dessa smycken för 1 dollar styck känns därför helt orimligt - arbetet och hjärtat som läggs ner i dessa smycken, är inte ens i närheten av vad de är värda på marknaden. (Källa: min värdmamma Maria som jobbar med detta).

Vi är iallafall supernöjda att ha fått lära oss hur dessa smycken skapas, och vilket arbete som läggs ned i det. Och nu när vi lärt oss ett antal varianter kommer vi förmodligen komma hem med en hel drös!

Hoppas Sverige är lika drömlikt och snöigt som jag föreställer mig. Halka icke på is och se nu till att krama er varma - vi ses i påsk!!

Färgglada amazonashälsningar från Alex & Hanna

Kommentera

Skriv en kommentar