Din webbläsare (Internet Explorer 7 eller tidigare) är gammal. Den har kända säkerhetsbrister kan ske inte visar all funktionalitet på den här sajten eller andra sajter. Läs om hur du uppdaterar din webbläsare.

X

Du är här

Krönika: Gå inte vår väg!

 

"Vi jobbar mycket mer än vi måste för att tjäna mer pengar än vi behöver, så att vi kan köpa saker vi egentligen inte vill ha för att imponera på folk varken känner eller bryr oss om."

Jag minns inte vem som sa så, men dessa ord har tack och lov etsat sig fast i mitt minne. Varje gång jag försöker motivera varför jag behöver den där tröjan, det nya paret skor, eller att det är okej att byta ut min fungerande mobiltelefon mot en nyare modell, plockar jag fram orden och låter deras innebörd infiltrera mitt habegär.

Det fungerar oftast rätt bra, men inte alltid. Konsumtion är en integrerad del av vår kultur, och svår att värja sig mot.

I Sverige, likt många andra utvecklade länder, lever vi i ett ängsligt samhälle som producerar konsumenter som lägger mer tid och pengar på att behålla ungdomens skönhet än på att skaffa livserfarenhet. Vi är slavar under det ekonomiska system som glatt hejar på våra allt större inköp, och måna om att alltid ligga i framkant vad gäller att definiera vad som är rätt och fel. Definitioner som inte bara präglar våra nejder, utan som sprider sig som böldpest över stora delar av världen.

Är du ung, smal, rik, sund, blond och ser ut precis som alla andra? Ja men grattis, då är du förmodligen lycklig också. I alla fall om man ska tro på reklammakarnas meddelanden.

I Bolivia har inte konsumtionshetsen en lika given plats, men den växer. Samtidigt som allt fler får allt mer pengar att spendera på obetydliga ting, vill de styrande bekämpa den allt mer påtagliga eurocentrismen och amerikaniseringen. För att återta de lokala värderingarna jobbar därför ett gäng dedicerade personer på kulturdepartementet med att försöka avkolonialisera det bolivianska samhället. Ut med de influenser som övervärderar västerländska normer. In med traditionella värderingar som uppskattar det lokala.

Samtidigt meddelar president Evo Morales att 9 miljoner dollar skall gå raka vägen från statskassan till ett privat modell- och eskortflickföretags kampanj för att Bolivia ska få anordna nästa Miss Universumtävling. En tävling som domineras av absurda västerländska normer och gör kvinnor till varor. Varor som är till för att konsumeras.

Alla stora förändringar börjar i det lokala. Om kulturen och konsumtionen ska avkolonialiseras och den västerländska kulturimperialismen bekämpas, måste Evo Morales gräva där han står. Inte stödja objektifierande och konsumtionsuppmuntrande skönhetstävlingar, reklam eller andra påfund som kommersialiserar halva befolkningens kroppar, förvrider sinnen och på nytt kolonialiserar kulturen.

Gå inte den väg vi ängsliga nordbor har gått. Sätt fart på avkolonialiseringen och gå er egen väg, inte vår väl upptrampade konsumtionsstig. Er väg leder sannolikt till någonting mer konstruktivt och hållbart än att ängsligt upprepa inre antikonsumtionsmantran varenda gång man går förbi en butik som pockar på ens uppmärksamhet.

Linda Jonsson

Tidskriften Latinamerikas journalist i Bolivia