Din webbläsare (Internet Explorer 7 eller tidigare) är gammal. Den har kända säkerhetsbrister kan ske inte visar all funktionalitet på den här sajten eller andra sajter. Läs om hur du uppdaterar din webbläsare.

X

Du är här

Latinamerikagrupperna fördömer mord på urfolksledare i Ecuador

Publiceringsdatum: 
lördag, 6 december, 2014

Latinamerikagrupperna fördömer det brutala mordet på Shuarfolkets ledare José Isidro Tendetza Antún från provinsen Zamora Chinchipe, Ecuador. José Isidro var f.d. vice ordförande för urfolksorganisationen Federación Shuar de Zamora, som är medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation CONAIE.  

José Isidro lämnade sitt hem den 28 november och var på väg till ett möte mellan fackförbund och offentliga myndigheter om problemen med gruvdriften i provinsen. Därefter skulle han åka till Folkens Klimatmöte i Lima, Peru den 2 december för att anklaga företaget Ecuacorriente för brott mot naturen och mänskligheten. Men han hittades istället mördad samma dag vid en flod i närheten av sin hemstad.   

José Isidro var mycket engagerad i kampen för urfolkens rättigheter i den ecuadorianska Amazonas, där han stod bakom flera aktioner och rättsliga processer mot gruvindustrin. Situationen för urfolken och deras ledare samt för andra människorättsaktivister har förvärrats de senaste åren i samband med gruvindustrins etablering i regionen.

Latinamerikagrupperna uttrycker sin solidaritet med urfolks- och småbrukarrörelsen i deras kamp för sina rättigheter och fördömer det våld som möter dem.

Latinamerikagrupperna uttrycker också sin solidaritet och sympatier med familjen till José Isidro och Shuarfolket i Zamora Chinchipe.

 

Annelie Andersson, ordförande för Latinamerikagrupperna