Din webbläsare (Internet Explorer 7 eller tidigare) är gammal. Den har kända säkerhetsbrister kan ske inte visar all funktionalitet på den här sajten eller andra sajter. Läs om hur du uppdaterar din webbläsare.

X

Du är här

Respekt för naturen och de mänskliga rättigheterna

Svenska

Ursprungsfolk föreställer en alternativ vision till den nuvarande utvecklings modellen. I motsats till den dominerande utvecklings vision, som inriktar sig mot ekonomiskt vinst, fokuserar urspringsfolkens världsbild på balansen som bör finnas i relationen mellan människan och naturen. Denna vision omfattas i begreppet ”Buen Vivir”. 

Ursprungsfolkens vision har varit i konflikt med den exisiterande ekonomiska modellen sedan kolonialiseringen.  Nuförtiden har många regeringar i Latinamerika satsat på ökad och ohållbart utvinning i gruv- och oljesektorn samt en jordbruksmodell som bygger på agroindustri och monokulturer. Dessa projekt använder mark där olika ursprungsfolksgrupper bor och påverkar naturresurser de är beroende av. Däremot har deras åsikter ingen inflyttande i beslutfattande processer och de blir ofta tvungna att flytta från deras mark. Detta orsakar demonstrationer som är förtryckta av regeringar. Protester blir kriminaliserade och dess deltagare involverade i rättsprocesser i stället för att bli lyssnade på.

Vad gör vi?

Latinamerikagruppernas mål är att ursprungfolkens förslag om utvecklingsmodellen ska diskuteras inom det civila samhället och bland beslutfattare på olika samhällsnivåer i Europa och Latinamerika.

Hur gör vi det?

  1. Genom att genomföra och stärka folkbildningsprocesser vill vi generera nya ledare med ökad kapacitet som politiska aktörer.
  2. Genom att stärka programorganisationer där kvinnor och ungdomar har större delaktighet, är aktiva i samordningen av ursprungsfolks arbete för rättigheter och alternativa utvecklingsmodeller.
  3. Genom att främja programorganisationernas påverkansarbete vill vi att de ses som språkrör för ursprungsfolks rättigheter på olika samhällsnivåer.